Naam van studie
Integrale Veiligheid (IV) of Integrale Veiligheidskunde (IVK) is de naam van de hbo-opleiding in Nederland waar studenten opgeleid worden tot integraal veiligheidskundige. Dit houdt in dat zij kennis opdoen op het brede gebied van veiligheid.
Geschiedenis
De studie integraal veiligheidskunde (IVK) is voortgekomen uit een serie gebeurtenissen die in het begin van de 21ste eeuw een grote impact hadden op de samenleving. Met name gebeurtenissen als de:
- Vuurwerkramp in Enschede (13 mei 2000);
- de Nieuwjaarsbrand in Volendam (1 januari 2001);
- de aanslagen in de VS (11 september 2001);
- de aanslagen in Madrid (11 maart 2004) en
- de aanslagen in Londen (7 en 21 juli 2005).
Dit wakkerde het besef aan dat de maatschappelijke veiligheidsinrichting geprofessionaliseerd moest worden, en er daarmee samenhangend professionals opgeleid moesten worden om in het vakgebied werkzaam te zijn. Hieruit zijn hbo-studies voortgekomen die sinds ongeveer halverwege het eerste decennium van de 21ste eeuw te volgen zijn. De meeste opleidingen zijn gebaseerd op de bestuurskunde, maar dan primair op veiligheid gericht.
Vakken tijdens de opleiding integrale veiligheidskunde
Tijdens de opleiding komen vakken als brandveiligheid, sociale veiligheid, bedrijfskunde, criminologie, ethiek, politicologie, economie en ruimtelijke ordening aan bod. Ook bedrijfskunde, psychologie en recht zijn vakken die onmisbaar zijn tijdens deze opleiding. Tijdens de studie leer je risico’s inschatten en doe je kennis en vaardigheid op over alles met betrekking tot veiligheid.
Vooroordelen
Doordat integrale veiligheid een relatief jong en onbekend vakgebied is, wordt een integraal veiligheidskundige in de praktijk vaak ten onrechte geassocieerd met de particuliere beveiliger of veiligheidsfunctionaris op het gebied van arbeidsomstandigheden en arbeidsveiligheid. Dit is over het algemeen onjuist.
​
Zowel in de wereld van de particuliere beveiliging als in die van de arbeidsveiligheid zijn er andere kwalificaties vereist, en beslaat dit een ander werkterrein dan wat er in de integrale veiligheid hoofdzakelijk aan de orde komt. In de arbeidsveiligheid zijn doorgaans namelijk mensen werkzaam in een organisatie, en houden zich bijvoorbeeld bezig met onderwerpen als arbeidsomstandigheden, risico-inventarisaties en -evaluaties (RI&E's), de BHV-organisatie of ontruimingsplannen. Functionarissen die zich op dit gebied begeven hebben vaak middelbare veiligheidskunde (MVK) of hogere veiligheidskunde (HVK) als vooropleiding genoten. De opleidingen MVK/HVK kennen een sterke technische invalshoek met een specialistisch karakter, en dit in tegenstelling tot IV/IVK dat een bestuurlijke invalshoek kent met een generalistisch karakter. De HVK Veiligheidskundige Opleiding en de MVK Opleiding Veiligheidskunde worden door diverse particuliere opleidingsinstituten aangeboden.
Functiemogelijkheden?
Na de opleiding integrale veiligheidskunde kan je werken bij een gemeente of overheid, de politie, de brandweer of andere bedrijven. Voorbeeld beroepen waarbij integrale veiligheidskunde van pas komt zijn de hoofd veiligheid, preventie adviseur, particulier rechercheur of crisisonderzoeker. Sommige van deze beroepen zijn nog betrekkelijk nieuw.
Je werkt als veiligheidskundige met verschillende partijen samen. Dit zijn vaak de hulpdiensten of maatschappelijke organisaties. Ook de gemeente speelt een rol binnen de sociale veiligheid. Als veiligheidskundige werk je mee aan de veiligheid bij een evenement, concert, voetbalwedstrijd of andere gelegenheden. De laatste jaren is integrale veiligheid steeds belangrijker geworden.
Wat is integrale veiligheidskunde (IV/IVK)?
Nog vragen?