De RI&E en de rol van de Arbowet
- kevinw
- 22 jan 2024
- 1 minuten om te lezen
Vorige week sloot ik af met de constatering dat de Arbowet een kaderwet is. Maar wat betekent dit precies voor een organisatie[1]? Een kaderwet is een wettelijke regeling die algemene principes, verantwoordelijkheden en procedures vaststelt zonder specifieke voorschriften te geven. Het biedt een overkoepelende structuur waarbinnen organisaties zelf invulling moeten geven aan het arbobeleid, waaronder het opstellen van de Risico-inventarisatie en -evaluatie (RI&E). Dit is echter een punt waarop de zwakte van de Arbowet zich al laat voelen, en hoewel ik dit nog complexer kan maken doe ik dat niet.
De RI&E is een integraal onderdeel van het arbobeleid, waarbij de organisatie zelf de invulling bepaalt. Hier ontstaat een probleem vanwege de vage richtlijnen van de Arbowet. Het Arbo centrum adviseert om elke 3 tot 5 jaar een nieuwe RI&E op te stellen[2], maar er wordt geen onderscheid gemaakt tussen grote en kleine organisaties, wat voor onduidelijkheid zorgt.
Het is de verantwoordelijkheid van de persoon die belast is met veiligheid om te bepalen welke positie de RI&E inneemt binnen het Arbobeleid. Voor MKB-ondernemingen biedt de website Gezond en veilig werken begint met een RI&E (rie.nl) ondersteuning, terwijl ik andere organisaties adviseer om contact op te nemen met hun brancheorganisatie.
Hoewel de Nederlandse arbeidsinspectie belast is met de handhaving van de Arbowet, kampt zij met personeelstekorten voor regelmatige preventieve controles. Bij arbeidsongevallen moet je echter wel melding maken, waarna inspecties volgen.
Volgende week zal ik dieper ingaan op hoe een RI&E eruitziet en introduceer ik een door mij ontwikkeld model.
[2] https://www.arbocentrum.nl/kennisbank/hoe-vaak-moet-je-een-rie-uitvoeren/#:~:text=ARBO%20centrum%20raadt%20je%20aan%20om%20in%20elk,vindt%20dat%20de%20RI%26E%20niet%20meer%20actueel%20is.
Comments